Taalniveaus

Taalniveaus

Taalniveaus zijn oorspronkelijk een Europese afspraak. Een referentiekader om het taalonderwijs binnen Europa beter op elkaar af te stemmen. Het is een richtlijn om vast te stellen op welk niveau iemand een 'vreemde  taal' kan verstaan, spreken en schrijven. 

In Nederland gebruiken wij taalniveaus om de leesbaarheid van teksten te toetsen. En af te stemmen op het niveau van de doelgroep. Taalniveaus lopen van A1 (heel gemakkelijk) tot en met C2 (heel complex). B1 wordt aanbevolen als een niveau dat de gemiddelde Nederlander begrijpt.

80% van de Nederlandse bevolking begrijpt teksten op B1 niveau 

Teksten op B1 niveau bestaan uit korte actieve zinnen en eenvoudig Nederlands taalgebruik. Schrijf je op dit niveau dan weet je zeker dat de meeste mensen je tekst begrijpen. Ook hoger opgeleiden lezen graag teksten op dit niveau. Een tekst op B1niveau leest namelijk gemakkelijker en sneller dan een tekst op taalniveau C1. Een reden waarom ook de overheid op dit moment B1 als uitgangspunt hanteert voor al haar communicatie.

Toelichting taalniveaus:           

  • Taalniveau A1 en A2

    Taalniveau A1: lezers op dit niveau begrijpen vertrouwde namen, woorden en zeer eenvoudige zinnen

    Taalniveau A2:  lezers op dit niveau kunnen korte eenvoudige teksten begrijpen en kunnen specifieke informatie vinden in eenvoudige, voorspelbare teksten zoals advertenties en folders. Begrijpen korte, eenvoudige brieven. 


  • Taalniveau B1 en B2

    Taalniveau B1: lezers op dit niveau begrijpen teksten die vooral bestaan uit veelvoorkomende woorden en alledaags taalgebruik. Ook moeilijkere teksten kunnen lezers op dit niveau begrijpen, zolang dit gerelateerd is aan zijn hobby of beroep. 

    Taalniveau B2: lezers op dit niveau begrijpen moeilijke artikelen over actuele onderwerpen, waarbij de schrijver een bepaald standpunt inneemt.  

  • Taalniveau C1 en C2

    taalniveau C1: lezers op dit niveau kunnen lange en complexe teksten lezen. Zij begrijpen vaktermen, complexe teksten en technische beschrijvingen.

    taalniveau C2: lezers op dit niveau zijn zeer taalvaardig.  Zij begrijpen alle soorten teksten en vakjargon. 


Verdeling Nederlandse bevolking naar taalniveau:

Verdeling taalniveaus Nederlandse bevolking
Hoe schrijven op B1 niveau?

Schrijf je teksten op B1 niveau dan zit je eigenlijk altijd goed. De belangrijkste kenmerken van teksten op dit niveau zijn:
  • Schrijf een duidelijke titel en gebruik per alinea tussenkopjes
  • Schrijf actief en gebruik herkenbare voorbeelden
  • Gebruik eenvoudige woorden die iedereen kent
  • Maak korte en duidelijke zinnen. Houdt 10 tot maximaal 15 woorden aan
  • Zorg voor een logische opbouw en begin je tekst met de belangrijkste boodschap 
  • Is het nodig om vaktermen te gebruiken, licht deze dan toe
Nadelen van schrijven op B1 niveau

Het is praktisch onmogelijk om zo te schrijven dat iedereen jouw tekst begrijpt. Een tekst wordt vlak en levenloos als je uitsluitend eenvoudige woorden gebruikt en elke nuance eruit haalt. Schrijf je te simpel dan kan voelt jouw lezers zich niet serieus genomen. Neem deze tips ter harte maar gebruik vooral je eigen gevoel en gezonde verstand.

Om het taalniveau van teksten te toetsen is er speciale software beschikbaar. Op internet kun je tools vinden om teksten te scannen op moeilijke woorden, lange zinnen en passieve vormen. Of schrijf je in voor onze schrijfworkshop om je schrijfskills te verbeteren.

Share by: